Na twee winter spinningmarathons in Ossendrecht was het tijd voor vernieuwing: nieuwe spijs doet immers eten! Theo van der Himst (uit Bergen op Zoom) en Richard van der Mast (uit Rilland) hadden hun goede doel zinnen gezet op een mega uitdaging: een 24 uur spinningmarathon op 24 en 25 mei 2017 tijdens de Lentefeesten in Hoogerheide. Nadat ook de laatste obstakels waren genaild, o.a. informeren omwonenden, verplaatsen hinderlijke bloembak die het zicht ontnam op de spinners, schriftelijke toestemmingsverklaringen van de organisatie van de Lentefeesten en het bouwbedrijf/eigenaar van het Ouwe Raedthuysplein, het opzetten van de party-/inschrijftent, en het leggen van een goede koolhydratenbodem, kon het evenement van start gaan, maar niet nadat wethouder Hans de Waal van de gemeente Woensdrecht na een mooie toespraak het startschot had gegeven om 21.00 uur en de aftelklok in werking trad: nog 24 uur; nog 23 uur, 59 minuten en 59 seconden etc. Theo en Richard zetten op dat moment hun goddelijke lichamen in beweging voor 24 uur spinning vergezeld per uur door 1 tot 11 andere spinners (gemiddeld 6).

Bart de Krom (Basic Fit) opende de 24 uur met een twee uur swingende spinningles, waarna Willem Greven (Sport en slankstudio Hoogerheide) het estafettestokje overnam. Telkens 50 minuten spinning en 10 minuten daarna de gelegenheid om wat te eten en drinken, droge kleding aan te trekken, naar het toilet te gaan, een powernap te doen of voor een andere hobby. Onder de beats van de spinningmuziek werd het een onvergetelijke avond op het Ouwe Raethuysplein.

Om 24.00 uur ging het volume van de muziek terug naar standje zacht en trapten de nachtelijke spinners zonder instructeurs door richting zonsopgang. Die uren bleken achteraf de zwaarste te zijn, het koelde flink af naar 6 graden, maar met name mentaal omdat er weinig afleiding is (een verlaten, donker plein) of het moest zijn dat enkele genailde glazen Trappist toch de broodnodige afleiding boden, mede dankzij de Heerdense gastvrijheid van twee zeer sportieve spinningdames en dankzij een goed gevulde koelkast van Hans Verdult die de smaak ook te pakken had (15 uur spinning en 2 glazen Trappist).

Ook de jeugd zette zijn beste spinningbeentje voor door in de nachtelijke uren drie uren mee te doen en het verdriet om de door Ajax verloren finale van de Europa League van zich af te trappen. Om 8 uur in de ochtend ontbijtspinninglessen door Elly Matthijssen (Sport en slankstudio Hoogerheide) en dan weet je dat je een all-inclusive muzikaal en spinningontbijt krijgt! Dat ontbijt werd culinair nog verrijkt met een heerlijke verse haring met uitjes van Visspecialiteitenhandel De Vos.

Daarna mochten we twee uur beesten en genieten op de fiets samen met Fatima de Ron (Basic Fit). Welke man droomt daar nou niet van? Inmiddels was het lekker druk geworden op de jaarmarkt en zaten ook de terrassen waarop wij uitzicht hadden lekker vol met fans en andere levensgenieters. Steeds meer afleiding waardoor de uren gevoelsmatig voorbij vlogen. Regelmatig werd er geld in de collectebus gedaan, een aap gekocht voor het goede doel of een overheerlijke goede doel cake aangeschaft.

Patrick Blommaert (Sport en slankstudie Hoogerheide) had de primeur van het openen van het laatste blok van vijf spinninguren en liet het Ouwe Raedthuysplein muzikaal schudden op haar grondvesten. Elly Matthijssen warmde vervolgens de spinners verder op richting de finale, voor zover dat al nodig was bij een temperatuur van ruim 28 graden in de schaduw.

Willem Greven begeleidde de spinners in de finale, de laatste twee uren, en verzorgde de twee zwaarste uren van het hele etmaal. Maar Theo en Richard bleken niet te kraken en haalden spinnend, lachend en juichend de finish van de 24 uur spinning marathon om 21.00 uur. Wethouder Hans de Waal maakte vervolgens de opbrengst bekend: 1.000 euro! Met deze opbrengst wordt een bijdrage geleverd aan medicijnen tegen de ziekte Cystic Fibrosis (CF).

Diverse sponsoren hebben hun beste sociale beentje voor gezet om dit evenement tot een succes te maken: transportbedrijf Oerlemans (oplegger), het Zuidwesthoek College (spinningfietsen), Anytime Fitness (douchen, wc’s, omkleden), Albert Hein Zonneplein (innerlijke verzorging 24 uurs spinners), De Klerk groenten en fruit (vers fruit voor de spinners), restaurant het Raedthuys (voor de broodnodige koolhydraten), licht- en geluidsapparatuur van Floran Wolters en last but not least de spinninginstructeurs Bart, Willem, Elly, Fatima en Patrick.

De volgende uitdaging van de 24 uurs spinners is samen met 22 fietsers (en 10 begeleiders) ten behoeve van fietsen4air tegen de ziekte CF, op 26 en 27 augustus fietsen van Exloo (in Drenthe) naar Bergen op Zoom. 7 fietsers gaan ook de heenweg (Bergen op Zoom naar Exloo) op de fiets.

Voor 2018 richten de 24 uur spinners Theo van der Himst en Richard van der Mast zich op de volgende activiteit op hun goede doelen bucket-list: het verbeteren van het wereld(duur)record spinning. Dit wereldrecord willen zij vestigen tijdens de Lentefeesten van Hoogerheide.

Bekijk de foto’s, klik hier.