vertrek gr.mart BoZ 2015  Het ontstaan van Fietsen voor en tegen CF

Een jaar geleden had Theo van der Himst nog nooit van Cystic Fybrosis (CF) gehoord, zo geeft hij toe. Maar na de crematie van Claudia, de schoonzus van een vriend van Van der Himst, besloot hij zich in te gaan zetten voor de ongeneeslijke ziekte CF, beter bekend als taaislijmziekte. “De toespraken van familie en kennissen op haar crematie ceremonie vorig jaar deden mij heel veel. De fietstocht wordt een eerbetoon voor Claudia”, vertelt Van der Himst, doelend op zijn nieuwe evenement Fietsen voor en tegen Cystic Fybrosis.

Op 20 augustus vertrok hij voor deze actie op de fiets vanuit Bergen op Zoom naar Terherne in Friesland. Een rit van 380 kilometer en twee dagen lang. De fietsers passeren onder andere Willemstad, Hoek van Holland, Scheveningen, Den Helder en Sneek. “Waarom ik deze route gekozen heb? Bij mensen met taaislijmziekte gaan onder andere de longen slechter functioneren. Deze route is langs de Noordzee, dus er is extra veel wind. Dit staat symbolisch voor de lucht die CF-patiënten, door die aantasting aan de longen, missen.”

CF tast niet alleen de longen aan. Het slijm dat afvalstoffen afvoert in het lichaam is bij CF-patiënte erg taai, waardoor het niet goed zijn werk kan doen. Het gevolg is dat ook organen, zoals de lever en de alvleesklieren slechter gaan functioneren. Hierdoor sterven CF-patiënten vaak jong. “Claudia overleed een jaar geleden toen ze pas 29-jarige was. Een veel te jonge leeftijd. Bij CF-patiënten raakt het me dat zij de zekerheid hebben dat ze niet oud worden. Door middel van deze actie wil ik deze vreselijke ziekte onder de aandacht brengen en geld ophalen voor onderzoek. We hebben sponsors geworven en organiseren verschillende acties, zoals een barbecue. We krijgen ook veel losse donaties. Zo is er in Huijbergen een vrouw die lege flessen inzamelt voor ons.”

Van der Himst fietste de route niet in z’n uppie. In een groep van tien wielrenners starte Van der Himst om zes uur ’s ochtends vanaf de Grote Markt in Bergen op Zoom. Van der Himst: “Nee, ik kende de fietsers uit de ploeg niet allemaal. Zo was er ook een deelnemer uit Drenthe bijvoorbeeld. Het is de bedoeling dat we wel echt in een groep blijven fietsen. We starten samen en finishen samen.”

overhandiging cheque CF 2015