VERSLAG 2018

Na ongeveer 1500 uren voorbereiding, was het eindelijk zo ver op 15 augustus. De start van fietsen4air 2018. Een groep van 9 fietsers (Joost, Mels, René, Mark Jacobs, Yvar, Lucas, Wim, Theo en Richard) vertrok om 06.00 uur op de Markt in Bergen op Zoom voor de heenreis naar Texel en werd vergezeld door de camper van the W-Team, de familie Wolters met als bemanning Linda, Floran, Madelief en Quinty. Deze vroege vogels werden enthousiast uitgezwaaid door vrienden en familie die ook voordat de haan wakker werd al op pad waren gegaan: een warm afscheid.

De eerste etappe was van Bergen op Zoom naar Bakkum over maar liefst 195 km. De eerste koffiestop maakten we in de haven van Herkingen, een stukje nog onbekend Nederland voor de meesten. Vervolgens richting Rozenburg waar we de pont namen naar Maassluis en vervolgens de wind vol op kop hadden langs de Nieuwe Waterweg naar Hoek van Holland. Daar wachtten Johanna en de lunch ons op. Met de maagjes goed gevuld fietsten we vervolgens met 10 fietsers een zeer mooie route langs de Noordzeekust (o.a. langs Scheveningen, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort) met de wind in de rug. Dat leidde ertoe dat het circuit in Zandvoort volstroomde met formule 1 supporters: ze dachten gezien de gereden (fiets)snelheden dat de formule 1 was teruggekeerd naar Nederland, maar dat was te kort door de (Tarzan)bocht. Omdat we voorlagen op het snelste tijdschema hielden we nog 2 pauzes, in Katwijk en in Zandvoort. Vervolgens via het pontje in Velsen naar de andere kant van het Noordzeekanaal en door naar Bakkum waar er een plek voor ons was gereserveerd in De Hooiberg. We werden daar verrast door de aanwezigheid van de opa van Demi Lute die in zijn nog jongere jaren de schrik was van de Tour en Giro en ook vele lokale koersen op zijn naam wist te schrijven. De gesigneerde foto’s die hij had meegebracht toonden kilo’s edelmetaal. Na een dikverdiende douche begaven we ons vervolgens naar de lokale Chinees voor een heerlijk portie bami of nasi met saté en ijsje bij (i.p.v. sambal bij). Daarna terug naar de open stal met uitzicht voor een laatste afzakkertje waarna de matrasjes/luchtbedjes werden beproefd onder muzikale begeleiding van een snurksymfonie.

De volgende ochtend een heerlijk ontbijt van en bij de heer van De Hooiberg, met o.a. een eitje naar ieders smaak gebakken. Vandaag een korte etappe van 82 km van Bakkum naar Texel. Versterking met 2 nieuwe fietsers, Rob en Prewina. De wind ook vandaag weer vol in de rug. Een heerlijk sprint over een vlakke weg leidde zelfs tot snelheden van 58 km/uur.

Midden in de duinen, nog voorbij het Braamstruikse binnenpad, volgde een wel heel toevallige “meet and greet” met Lucia, de eenzame heenwegfietser bezongen door Boudewijn de Groot, waarmee het befaamde trio Quik, Quek en Quak zich kon laten vastleggen op de gevoelige plaat.

Koffiepauze in Petten. Twee paspoppen, type Dries Roelvink (geel) en Hoofdsmurf/Pino (blauw), leverden een half uur later nog enkele mooie plaatjes op voordat we de tocht naar de veerboot in Den Helder vervolgden. De boot van 14.00 uur werd gehaald. Daarna het laatste stukje op het eiland Texel: van Den Hoorn naar Den Burg waar de VV Texel 94 onze gastheer was komende dagen. Na een verkwikkende douche volgde het grootste gedeelte van de andere leden van het team Fietsen4air 2018 binnen enkele uren en een intense meet and greet met de heenfietsers volgde. The W-team toverde een heerlijke maaltijd op tafel waar menig profwielerploeg alleen maar van kan dromen. Vervolgens volgde een voorstelrondje waarbij ieder aangaf wie hij/zij was, hoeveelste keer deelname en als fietser of begeleider. Daarna was een bingo gepland maar omdat pennen nog niet ontdekt waren op Texel, werd de flexibiliteit van de organisatoren succesvol op de proef gesteld en werd er een Oudhollandse loterij georganiseerd met schitterende prijzen, met een maximale waarde van 3,21 euro. Velen vielen in de prijzen, soms tot hun spijt, soms leidend tot een luid gelach. Gelukkig hebben we de foto’s nog! Daarna werd er tot in de late uurtjes nog nader kennis gemaakt met elkaar en met Captain Morgan. Ook waren deze nacht de snurkspoken weer actief waardoor menig asielzoeker moest worden opgevangen in de snurkloze kleedkamers.

De vrijdag vormt traditioneel een “rustdag” waarin cultuur, natuur en de vrije kuur centraal staan. Iedereen bezocht Ecomare, het opvangcentrum voor zeehonden en vogels, en trotseerde de aanvallen van hongerige meeuwen en werd verliefd op de jonge zeehonden die met hun zeehondstrouwe ogen je aanstaarden. De middag was ter vrije besteding. Keona van Broekhoven, ons symbool van fietsen4air 2018, zag haar droom in vervulling gaan: een uur paardrijden. Ze was op dat moment het blijste meisje op Texel en omstreken. Anderen zochten een terrasje op in Den Burg of testten de benen met een rondje Texel op de fiets. Op tijd terug voor de speech van Jo Staps. Met ingehouden adem luisterde iedereen naar het symbolische verhaal waarin “adem” centraal stond. Voor zo’n indrukwekkende toespraak kan en mag je je ogen niet sluiten; het zette iedereen weer met beide fiets- c.q. begeleidingsvoeten op aarde. Vervolgens in 1 adem door met een filmpje waarin Jochem Uytdehaage, Olympisch kampioen schaatsen op de 5.000 en 10.000 meter en tevens ambassadeur van de NCFS, alle fietsers een hart onder de riem stak: opgeven is geen optie, pijn is fijn, jeuk is leuk en bloed moet!

Daarna een overheerlijke bbq waarbij BB King, of was het BBQ John alias Mohito John, al zijn liefde had verwerkt in het vlees: de pulled pork, worsten en hamburgers smaakten hemels. Daarna weer aan de spa rood of spa bruin, maar de meesten lagen op tijd in hun warme nestje om de maximale rust te kunnen meepikken voor de zware tocht die morgen zou starten.

Zaterdagochtend om 05.30 uur ontbijt en om 06.15 uur op de fiets om de veerboot van 07.00 uur te kunnen halen in Den Hoorn. Waar een wil is, is een weg, dus kat in het bakkie (of slaapzak?). Om 07.30 uur dan de start met twee groepen fietsers vanuit de haven van Den Helder: 12 fietsers in de snelle groep met Yvar, Johanna, Mark Jacobs, Kees, Martijn, Rob, Richard, Mark van der Meijden, Lucas, Mels, Remco en Ronald met in de begeleidingsauto: Rien en Quinty.

En 16 fietsers in de 1-na-snelste groep: Prewina, Alexandra, René, Annika, Babs, Linda, Piet, Gijs, Theo, Kyle, Joost, Marina, Lucia, Corné, Wim en Marc Augusteijn met in de begeleidingsauto: Sanne en Conny.

Al snel was de tweede wateroversteek een feit: pontje bij Anna Paulowna. Op de vraag “schipper mag ik gratis overvaren” gaf de stoere kanaalbonk zijn ja-woord, alles voor het goede doel! Deze twee dagen gold code winderig oranje: windkracht 4-6 tegen! Wind uit het Zuidwesten wat helaas ook onze bestemming was. Koffiepauze in de haven van het pittoreske Medemblik, waar de terrasdames vriendelijk zijn, maar de heer des huizes het niet heeft op fietsers die op of naast zijn pot piesen.

Door naar de gesponsorde lunch midden op de dijk van Enkhuizen naar Lelystad, bij eetcafé Checkpoint Charly. Een heerlijke pastamaaltijd vulde onze hongerige fietsmagen, waardoor we er weer tegen konden tot de stop in Zeewolde. Geen tijd om te shoppen in Batavia Stad of met het VOC schip de woelige baren te verkennen. Versterking voor de 1-na snelste groep: Johanna en Remco lieten daar het tweede deel van deze rit zien dat ze uit het juiste wielercarbon gesmeed zijn. Een zware tweede helft: Lelystad en Spakenburg uit altijd lastig! Opzij opzij opzij, maak plaats, maak plaats maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast: de Stay Okay in Soest wacht op ons! Via winderige dijkjes, over met scheuren doorkliefde fietspaden met het zicht op golven met schuimkoppen die meer dan twee vingers dik waren helaas, begaven we ons richting Soest waar we aan het einde van de middag, resp. begin van de avond, na 182 km, onze eerste consumptie konden nuttigen. De inwendige mens werd daarna vertroeteld met een heerlijke pastamaaltijd, waarna Trudy en Vincent van het NCFS uitleg kwamen geven over het NCFS en de onderzoeken die zij met ons ondersteunen. Daarna operatie “Kampvuur”: met z’n allen rond het kampvuur samen met de resterende alcoholische en non-alcoholische versnaperingen/vrienden van afgelopen dagen. We namen afscheid van Johanna, Mels en Remco die de zondag niet mee zouden fietsen: “abandonné” met een 10 met een griffel voor deze toppers.

Waspik en Oud-Gastel, een strijd van man tegen man, vechten tegen de minder sympathieke elementen van de natuur. De snelle groep arriveerde vrij vroeg bij de laatste rustpauze, “het Gastel Sfeer” en liet zich de koffie, thee of fris goed smaken, waarna menigeen doorschakelde naar een steviger drankje waarvan het (alcohol)percentage het steilste stijgingspercentage van de Mont Ventoux evenaarde. Na bijna twee uur actieve rust arriveerde de 1-na-snelste groep en nadat ook die toppers hun keel hadden gelaveerd met een dik verdiende consumptie, begaven de beide groepen zich als één peloton naar Bergen op Zoom om deze tweede etappe van 165 kilometer succesvol te nailen.

Om 19.45 uur werd daar het hoogtepunt van het jaar gevierd: de aankomst van Fietsen4air 2018. Onder luid applaus werden de 28 fietsers toegejuicht. Een intocht die te vergelijken is met die op de Via Gladiola: Omroeper Bagiyo (van der Leemputte), wethoudster Annette Stinenbosch en Marijn van Geel zweepten het publiek op en voerden de spanning op a la Hitchcock in zijn hoogtijdagen.

Wat zou het bijeengefietste bedrag zijn in de strijd tegen CF? De moeder van Samantha Eising, Sjoukje, en Keona van Broekhoven onthulden daarbij het gedoneerde bedrag: € 13.559,-. Vervolgens maakte De Teerkamer het feest compleet met heerlijke drankjes, een pastamaaltijd en een overheerlijk raketje. Een mooi slot van een schitterende, intense, emotionele, zware, nuttige, 4e fietstocht voor en tegen CF.

Fietsers bedankt!
Prewina, Alexandra Marc en Yvar, René, Babs en Annika, Linda en Piet, Johanna, Theo en Gijs, Kyle, Mark Jacobs, Kees en Martijn, Rob, Richard, Mark van der Meijden, Marina en Joost, Lucas, Lucia, Mels, Corné, Remco, Ronald en Wim.

Begeleiders bedankt!
Linda, Floran en Madelief, Michelle, Caroline, Quinty, Conny, Sanne, Sjaak, Frans, Rien en Hans !

Sponsors bedankt!
Automotion Autoverhuur, Stay Okay Soest, VV Texel 94, Rode Kruis Bergen op Zoom, De Teerkamer, Camping De Hooiberg, Cafetaria Eeterij Bakkum, BBQ Kings, TESO, Ecomare, Verité, Het Gastel Sfeer, AH Halsteren, Manege De Kikkert, Vink Makelaardij, Primavendi, Roadhouse Checkpint Charly Enkhuizen en Eetcafé Hieriest Waspik.

En verder: Marijn van Geel, Mario Dekker, Jo Staps, wethouder Stinenbosch, Bagiyo van de Leemputte, de veermannen die ons gratis overvaarden, en iedereen die we in deze euforie vergeten zijn.

————————————————————————————————————
In 2018 fietsten we voor Keona;

De fietstocht van 2018 staat in het teken van Keona van Broekhoven, een meisje van 11 jaar met CF uit Hoogerheide (NB).
Keona, op het oog een meisje zoals alle meisjes, maar als je met haar en haar ouders spreekt, blijkt ze een zeer bijzonder meisje te zijn. Al enkele dagen na haar geboorte werd vastgesteld dat ze CF heeft. De eerste drie maanden van haar leven bracht ze daarom door in het ziekenhuis. En medicijngebruik en iedere avond twee keer vernevelen voor het slapen, zijn voor Keona dagelijkse kost. Toch leeft Keona een normaal leven en schermen vader Bert, moeder Donja en grote broer Senna, haar bewust niet af van alle mogelijke gevaren. Vallen, opstaan, genieten van het moment en weerstand opbouwen juist door actief bezig te zijn! En juist in dat dagelijkse leven blijkt hoe bijzonder Keona is. Met een longcapaciteit die beduidend minder is dan die van haar leeftijdsgenootjes levert ze enorme prestaties. Tijdens een spreekbeurt in groep 6 vertelde Keona wat CF inhoudt. Dat maakte enorme indruk op haar klasgenootjes. Met name bij een proef waarbij ze hun neus dicht moesten knijpen en door een rietje moesten ademen. Niemand, zelfs de docent, hield het een minuut vol. En Keona houdt dit hele dagen vol; voor haar is ademen veel lastiger dan voor kinderen zonder CF. Ook het besef dat Keona een grote kans heeft niet zo lang te leven als haar klasgenootjes maakte flinke indruk. Klasgenootje Falco, was zo onder de indruk dat hij besloot om iets voor Keona, en alle andere kinderen die CF hebben, terug te doen. Hij organiseerde een schaatssponsoractie op de ijsbaan in Hoogerheide waaraan ongeveer 50 kinderen deelnamen. Op 8 december 2017, de dag waarop Keona jarig was en 11 jaar oud werd. Het werd een enorm succes! De wethouder loste het startschot, vele bedrijven sponsorden prijsjes/drinken/eten en de opbrengst voor het NSCF was enorm: 2209 euro! En iedereen die meedeed en meehielp had het ontzettend naar de zin. Keona en haar team wonnen de schaatswedstrijd! Niet gek natuurlijk als je weet dat Keona een zeer sportief en actief meisje is. Fanatiek gymnaste, snelste sprintster van de klas, houdt van schaatsen, speelt gitaar, knutselt graag (technisch lego), speelt veel met vriendinnen en houdt van tekenen en gamen. Helaas is er één hobby die ze niet fanatiek kan uitoefenen: paardrijden. Kammen van het paard levert teveel stof op, waardoor ze ademproblemen krijgt. Keona, een meisje dat actief in het leven staat en ongekende prestaties levert. Elk kwartaal gaat ze naar het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam voor controle en één keer per jaar voor een groter onderzoek. Over een tijdje, als ze 12 jaar oud wordt, mag ze ook gebruik maken van het medicijn Orkambi, dat nu wél wordt vergoed door de verzekeraars. Keona, een bijzonder meisje met een hele bijzondere naam. In “het Hawaiaans” betekent het “Gods genadevolle geschenk” en inderdaad, Keona en haar familie te leren kennen was een eervol en mooi moment.