5e EDITIE VAN FIETSEN4AIR!

Op 17 en 18 augustus 2019 vond Fietsen4air 2019 plaats, fietsen voor en tegen Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Alweer de 5e editie, dus ons lustrum. Dit keer van Ieper (in België) via de Belgische kust, Zeeuws Vlaanderen, Vlissingen, Stormvloedkering, Zierikzee naar Bergen op Zoom. Een tocht van ongeveer 350 kilometer in twee dagen. Op donderdag 15 augustus vertrokken we naar Ieper, waar we op 16 augustus een culturele/historische dag beleven met elkaar. En daarna dus de fietstocht. Na een barre toch door weer en wind kwamen we op 18 augustus aan op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Daar werd de tussenstand van de opbrengst bekend gemaakt, maar liefst € 10.993,-.Op zaterdag 14 september maakte Thalita de Jong bekend gemaakt welk bedrag Fietsen4Air 2019 heeft opgeleverd voor de strijd tegen Cystic Fibrosis: € 12.452, 80. Een geweldig mooi bedrag dat met de symbolische cheque werd overhandigd door onze CF ambassadeur van 2019, Hans Hoogendoorn, aan Trudy van de Veen van het NCFS. Een enorme prestatie weer van de 25 fietsers en 14 begeleiders. Allemaal hartelijk bedankt, jullie zijn toppers. Alle sponsoren en donateurs enorm bedankt! Wij blijven strijden, op naar Fietsen4Air 2020.In 2019 is Hans Hoogendoorn het boegbeeld van Fietsen4Air;

Mijn naam is Hans, ben 31 jaartjes jong en heb CF. De chronische ziekte CF is bij mij ontdekt toen ik 7 jaar oud was. Deze ontdekking is gedaan na een vervolgonderzoek nadat er bekend werd dat mijn jongste zusje van 1 jaar oud CF had. Bij het vervolgonderzoek bleek ook dat mijn andere zusje CF had. Nadat de diagnose gesteld was en de behandeling volgde, konden mijn ouders erg goed het verschil merken: ik was levendiger en had meer zin om te bewegen. Rond mijn 10e jaar werd er al voorzichtig gesproken over “gentherapie” wat vermoedelijk rond mijn 20e wel beschikbaar zou zijn. Sindsdien zijn er grote stappen gemaakt wat de behandeling van CF betreft, en dat kan niet zonder het nodige geld om de onderzoeken te bekostigen.

Vandaar dat ik Fietsen4Air een heel goed initiatief vind. Daarom heb ik ook met “ja” geantwoord op de vraag of ik voor 2019 het boegbeeld van de campagne wil zijn. In het dagelijkse leven heb ik mijn eigen onderneming in de bouw, dat doe ik al sinds ik op mijn 20e van de MTS af kwam met het diploma op zak. Vervolgens doorgeleerd voor het aannemersdiploma, 2 jaar lang 2 avonden in de week naar school. Vaak krijg ik de reactie, wanneer ik kenbaar maak bij een klant dat ik CF heb (sommigen weten wat dat inhoudt), “is dit werk dan niet slecht voor je, met al dat stof en zo” en “kan je dan niet beter rustiger werk doen”. Gelukkig heb ik van mijn CF geen belemmeringen in het dagelijkse leven en ook niet bij het dagelijkse werk. Ik ben zelfs van mening dat de dagelijkse inspanningen mij fit houden. Hoewel, als er zo af en toe een bacterie in mijn longen zit en ik veel moet hoesten en daardoor ook slechter slaap, vergt het veel van mij om ’s ochtends vroeg toch mijn bed uit te stappen rond kwart voor 6 en toch aan het werk te gaan. Afgezien van dat, en met het minder jong worden, rijst toch de vraag steeds vaker “hoe lang zal ik dit werk nog kunnen doen”.

Met de afsluiting van Fietsen4Air 2018 hoorde ik dat het de wens, hoop en het streven is van de stichting dat over 8 jaar CF staat voor “Cure Found” en dat ze daar nog steeds in geloven. “Cure Found” klinkt mij veel beter in de oren dan “Cystic Fibrosis” of “taaislijmziekte”. Daarvoor is onderzoek nodig, veel onderzoek en dat kost geld. Daarom vind ik het een prachtig initiatief om met Fietsen4Air (en het happen naar lucht tijdens het fietsen) een deel van dat geld bij elkaar te fietsen.

Mijn vrouw en mijn zwager hebben dit jaar voor het eerst meegefietst. Daardoor heb ik een aantal keer ook de andere fietsers, begeleiders en organisatoren ontmoet. Wat een eensgezindheid en kameraadschap kwam ik bij die ontmoetingen tegen. Bij deze bedank ik alvast al die mensen die zich in gaan schrijven voor Fietsen4Air 2019 en wens ik alvast iedereen heel veel suc6 bij de voorbereidingen en training voor de grote tocht in 2019. Tot bij de fietstocht (en wellicht fiets ik zelf ook nog een “stukje” mee).

Hans

Wil je ons steunen en meer informatie over de mogelijkheden, lees dan de  sponsorbrief; Sponsorbrief Fietsen4Air 2019