De fietstocht van 2018 staat in het teken van Keona van Broekhoven, een meisje van 11 jaar met CF uit Hoogerheide (NB).
Keona, op het oog een meisje zoals alle meisjes, maar als je met haar en haar ouders spreekt, blijkt ze een zeer bijzonder meisje te zijn. Al enkele dagen na haar geboorte werd vastgesteld dat ze CF heeft. De eerste drie maanden van haar leven bracht ze daarom door in het ziekenhuis.

Medicijngebruik en iedere avond twee keer vernevelen voor het slapen, zijn voor Keona dagelijkse kost. Toch leeft Keona een normaal leven en schermen vader Bert, moeder Donja en grote broer Senna, haar bewust niet af van alle mogelijke gevaren. Vallen, opstaan, genieten van het moment en weerstand opbouwen juist door actief bezig te zijn! En juist in dat dagelijkse leven blijkt hoe bijzonder Keona is. Met een longcapaciteit die beduidend minder is dan die van haar leeftijdsgenootjes levert ze enorme prestaties. Tijdens een spreekbeurt in groep 6 vertelde Keona wat CF inhoudt. Dat maakte enorme indruk op haar klasgenootjes. Met name bij een proef waarbij ze hun neus dicht moesten knijpen en door een rietje moesten ademen. Niemand, zelfs de docent, hield het een minuut vol. En Keona houdt dit hele dagen vol; voor haar is ademen veel lastiger dan voor kinderen zonder CF. Ook het besef dat Keona een grote kans heeft niet zo lang te leven als haar klasgenootjes maakte flinke indruk. Klasgenootje Falco, was zo onder de indruk dat hij besloot om iets voor Keona, en alle andere kinderen die CF hebben, terug te doen.

Hij organiseerde een schaatssponsoractie op de ijsbaan in Hoogerheide waaraan ongeveer 50 kinderen deelnamen. Op 8 december 2017, de dag waarop Keona jarig was en 11 jaar oud werd. Het werd een enorm succes! De wethouder loste het startschot, vele bedrijven sponsorden prijsjes/drinken/eten en de opbrengst voor het NSCF was enorm: 2209 euro! En iedereen die meedeed en meehielp had het ontzettend naar de zin. Keona en haar team wonnen de schaatswedstrijd! Niet gek natuurlijk als je weet dat Keona een zeer sportief en actief meisje is. Fanatiek gymnaste, snelste sprintster van de klas, houdt van schaatsen, speelt gitaar, knutselt graag (technisch lego), speelt veel met vriendinnen en houdt van tekenen en gamen. Helaas is er één hobby die ze niet fanatiek kan uitoefenen: paardrijden. Kammen van het paard levert teveel stof op, waardoor ze ademproblemen krijgt. Keona, een meisje dat actief in het leven staat en ongekende prestaties levert. Elk kwartaal gaat ze naar het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam voor controle en één keer per jaar voor een groter onderzoek. Over een tijdje, als ze 12 jaar oud wordt, mag ze ook gebruik maken van het medicijn Orkambi, dat nu wél wordt vergoed door de verzekeraars. Keona, een bijzonder meisje met een hele bijzondere naam. In “het Hawaiaans” betekent het “Gods genadevolle geschenk” en inderdaad, Keona en haar familie te leren kennen was een eervol en mooi moment.